W pierwszy poniedziałek marca uczniowie klasy 7 i 8, w ramach realizacji Ogólnopolskiego Projektu „Kariera bez barier”, mieli możliwość zapoznania się z uczniami Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Jana Rudego Bytnara w Kaliszu, którzy kształcą się na kierunkach: technik ochrony środowiska, technik usług hotelarskich, kelner, cukiernik, kucharz. Po zapoznaniu się z ofertą edukacyjną placówki na nowy rok szkolny, młodzież uczestniczyła w warsztatach o kulturze zachowania się przy stole. Po dokonaniu podziału na zespoły, każda grupa brała udział w innych zajęciach: rozpoznawanie egzotycznych owoców czy warzyw, układanie naczyń i sztućców na stole oraz zwiedzanie zaplecza gastronomicznego wraz ze szkołą. Najciekawszy okazał się jednak pokaz kulinarny w wykonaniu Huberta, który przygotował lody z użyciem ciekłego azotu. Na podsumowanie spotkania zorganizowano uczniom konkurs z nagrodami. Najważniejsze, że cel spotkania został zrealizowany. Młodzież zapoznała się pracą w gastronomi oraz pozyskała wiedzę na temat planowania ścieżki edukacyjnej i zawodowej.

Fot. M. Glapa, Warsztaty